Hyundai Kona Forum banner

Drzwi nie zamykają się za pomocą przycisku na klamce

43K views 18 replies 16 participants last post by  ekstack54  
#1 ·
To przydarzyło się raz mojej żonie, ale nie mogłem tego powtórzyć aż do dzisiaj, kiedy teraz nie mogę zamknąć samochodu, naciskając przycisk na klamce drzwi, tylko słyszę długi sygnał dźwiękowy.
Mogę go bez problemu zamknąć za pomocą pilota. Upewniłem się, że maska, drzwi i tylna klapa są zamknięte. Mogę otworzyć drzwi za pomocą przycisku, ale nie mogę zamknąć drzwi. Czy ktoś jeszcze to widział?

#2 ·
Przytrafia mi się to od czasu do czasu. Nie jestem pewien, czy to ten sam problem co u ciebie, ale główną przyczyną jest dla mnie trzymanie pilota w kieszeni i stanie zbyt blisko drzwi. Samochód się nie zamyka, ponieważ myśli, że pilot jest w środku samochodu. Jeśli odejdę od drzwi, zamyka się normalnie. To samo, gdy moja żona ma klucze w torebce, a torebka jest zbyt blisko.

Jedyny inny raz, kiedy się to zdarzyło, to gdy jedne z drzwi nie były prawidłowo zamknięte.

#18 ·
Zdarza mi się to od czasu do czasu. Nie jestem pewien, czy to ten sam problem co u ciebie, ale główną przyczyną jest dla mnie trzymanie pilota w kieszeni i stanie zbyt blisko drzwi. Samochód się nie zamyka, ponieważ myśli, że pilot jest w środku samochodu. Jeśli oddalę się od drzwi, zamyka się bez problemu. To samo, gdy moja żona ma kluczyk w torebce, a torebka jest zbyt blisko.

Jedyny inny raz, kiedy się to zdarzyło, to gdy jedne z drzwi nie były prawidłowo zamknięte.
Mam ten problem z naszym Kona Limited 2024. W moim Silverado jestem przyzwyczajony do zamykania drzwi za pomocą przełącznika w drzwiach kierowcy, gdy otwieram drzwi i wysiadam. Nie działa w tym samochodzie. Jeśli problem z tymi nowymi samochodami z czujnikiem pilota polega na tym, że kluczyk jest nadal w samochodzie/w twojej ręce/w twojej kieszeni, to nie ma sensu próbować zamykać drzwi od wewnątrz. Będziemy musieli nadal robić to z pilotem po wyjściu.

#4 ·
Więc to przydarzyło się raz mojej żonie, ale nie mogłem tego powtórzyć aż do dzisiaj, kiedy teraz nie mogę zamknąć samochodu, naciskając przycisk na klamce drzwi, po prostu wydaje długi sygnał dźwiękowy.
Mogę go zamknąć za pomocą pilota bez problemu. Upewniłem się, że maska, drzwi i tylna klapa są zamknięte. Mogę odblokować drzwi za pomocą przycisku, ale nie mogę zamknąć drzwi. Czy ktoś jeszcze to widział?
Następnym razem, gdy to się stanie, spójrz na panel wskaźników, między wskaźnikami. Prawdopodobnie zobaczysz ostrzeżenie, że drzwi są otwarte, szyberdach jest otwarty lub brelok nie jest wykrywany lub znajduje się w samochodzie.
Sygnał dźwiękowy to samochód informujący, że coś jest nie tak i nie chce zamykać drzwi, gdy występuje problem.
Przytrafiło mi się to, gdy zapomniałem zamknąć szyberdach.

#5 ·
Więc to przydarzyło się raz mojej żonie, ale nie mogłem tego powtórzyć aż do dzisiaj, kiedy teraz nie mogę zamknąć samochodu, naciskając przycisk na klamce drzwi, tylko wydaje długi sygnał dźwiękowy.
Mogę go zamknąć bez problemu za pomocą pilota. Upewniłem się, że maska, drzwi i tylna klapa są zamknięte. Mogę odblokować drzwi za pomocą przycisku, ale nie mogę zamknąć drzwi. Czy ktoś jeszcze to widział?

#7 ·
ok, to żenujące. Umówiłem się z dealerem, żeby to sprawdził. Biorę swój brelok, a potem proszę żonę o jej brelok i kiedy zaczęła szukać kluczy w torebce, nie było kluczy. Powiedziałem ha ha, rzeczywiście zostawiła klucze w Konie i dlatego drzwi się nie zamykały. Oczywiście, wyjmij klucze z samochodu i wszystko działa ponownie. :rolleyes:

#9 ·
Mój zbudowany we wrześniu 2018 roku Kona EV zaczął to robić sporadycznie, wydaje się, że tylko po stronie kierowcy. Pomyślałem, że mogło to być wywołane przez zimną pogodę, która w nocy wynosiła około 4 do 7°C.

Jest już dawno po gwarancji, więc jak tylko nadejdzie lato, mogę zdjąć panel drzwi, żeby zobaczyć.

#10 ·
Myślę, że mam 2021 i to zaczęło się u mnie dziać. Wymieniłem baterie w moim pilocie, myśląc, że może samochód ma problem z odczytaniem sygnału, ale nadal ma problemy. Czasami po naciśnięciu przycisku 10-12 razy zadziała, ale często muszę szukać pilota, aby zablokować/odblokować samochód. Musiałem również kilka razy użyć pilota, aby uruchomić samochód, a od czasu do czasu, po tym jak jechałem i kogoś wysadziłem, spontanicznie poinformował mnie, że kluczyk nie jest wykrywany w pojeździe. Jakieś pomysły?

#12 ·
Myślę, że mam 2021 i to zaczęło się dziać u mnie. Wymieniłem baterie w moim pilocie, myśląc, że może samochód ma problem z odczytaniem sygnału, ale wciąż ma problemy. Czasami po naciśnięciu przycisku 10-12 razy zadziała, ale często muszę szukać pilota, aby zamknąć/otworzyć samochód. Musiałem również kilka razy użyć pilota, aby uruchomić samochód, a czasami po tym, jak kogoś wysadziłem, spontanicznie poinformował mnie, że kluczyk nie jest wykrywany w pojeździe. Jakieś pomysły?
Czy przyszedł z dwoma pilotami? Jeśli tak, czy dzieje się to samo z obydwoma? Prawie brzmi to tak, jakby twój pilot był uszkodzony (uszkodzenie przez wodę?) lub może wymagać synchronizacji / ponownego sparowania samochodu i pilota.

Mogę sobie tylko wyobrazić, czego dealer chce za zamienny pilot i koszty BS za "programowanie". Zagram... Mówię, że dealer chce 500 - 600 dolarów.

#11 ·
Miałem 1.6T Trend z 2018 roku i N-line Ultimate z 2022 roku i miałem ten problem w obu samochodach. Bez ładu i składu, kiedy i dlaczego by się to działo. Nie zdarzało się to zbyt często, po prostu na tyle często, żeby było to trochę irytujące. Mam mojego N od kilku tygodni i jak dotąd nie ma problemów z zamkami... odpukać.

#15 ·
Dopiero teraz zaczynam mieć ten problem w moim 2019 roku i utknąłem w miejscach na ponad godzinę z włączoną klimatyzacją w pojeździe i włączonym alarmem samochodowym, ponieważ muszę użyć kluczyka, aby ręcznie do niego wejść, a następnie nie mogę wyłączyć alarmu samochodowego, ponieważ nie mogę uruchomić pojazdu, ponieważ kluczyk nie jest wykrywany. Doszło do tego, że jeśli gdzieś idę, nie mogę zamknąć drzwi i muszę zostawić samochód włączony i mieć nadzieję, że kiedy wrócę do samochodu, piloty zostaną wykryte, abym mógł odjechać. Jeśli zamknę drzwi, nie mogę ich otworzyć, a nawet jeśli zostawię samochód włączony, piloty nadal nie są wykrywane. Zabrałem go do mojego doradcy i w końcu naliczyli mi 200 dolarów za sprawdzenie go, NAWET PO tym, jak powiedzieli mi, że sprawdzili piloty i zastanawiali się z doświadczonymi doradcami. Następnie wymienili baterie i zakończyli dzień, naliczając kolejne 90 dolarów, jednocześnie pisząc w raporcie, że nadal nie mogą wykryć pilotów za pomocą sygnału GDS.

#16 ·
Przytrafiło mi się to kilka razy, drzwi się nie zamykają.

Sprawdź:

Zapasowe kluczyki nie w samochodzie
Zielona kontrolka silnika zgaszona
(To wciąż mnie zaskakuje, ponieważ nie słyszę pracy silnika)
Wszystkie drzwi, bagażnik/maska, szyberdach itp. zamknięte prawidłowo. Nic nie jest zablokowane/blokuje prawidłowe zamknięcie
Również wszystkie okna całkowicie zamknięte
Bateria w pilocie rozładowana

Powodzenia, trzymam kciuki, żeby to nie był uszkodzony przełącznik.

Sprawdź również podwójnie na wyświetlaczu w samochodzie lub w aplikacji, czy drzwi, maska, bagażnik itp. są zamknięte.

#19 ·
Zdarzało mi się to często, zwłaszcza w ciągu ostatniego roku. ZA PIERWSZYM razem nie mogłem otworzyć drzwi za fotelem kierowcy. Żadne rozwiązywanie problemów nie pomogło. W końcu zamówiłem nowy zestaw kabli siłownika zamka drzwi i wymieniłem tę część. Teraz wszystko jest w porządku.

TERAZ moje drzwi po stronie kierowcy nie chciały się zablokować. Nie jestem z tego zadowolony, ponieważ zawsze blokuję samochód, gdy z niego wysiadam. Dzieje się tak od kilku dni i mam jutro rano umówioną wizytę u najbliższego dealera Hyundai --- ALE --- właśnie TERAZ znowu zadziałało, za pomocą pilota i ręcznie. Myślę, że odwołam wizytę i zobaczę, czy będzie działać poprawnie.

P.S. To NIE była też bateria w pilocie. Był to problem z zamkiem, ale na razie będę go obserwować.