Jakiej benzyny oktanowej używasz do silnika 1.6 T?
Maksymalne doładowanie dla Kona jest ograniczone do 20 psi. Maksymalne doładowanie przy 3850-4000 obr./min wynosi ponad 18+ psi w zależności od warunków atmosferycznych.Kona jest ustawiony na 12 psi
Mój silnik w standardzie w mojej Konie AWD 1.6T widział 17,7 PSI z paliwem średniej klasy. Ale tutaj powiedziano, że doładowanie jest takie samo, ale ECU po prostu cofa zapłon. Więc myślę, że twój facet się myli.Kona jest ustawiony na 12PSI i wytwarza 195whp na przednie koła przy tym poziomie doładowania. Jest to wariant Gamma 1.6L o stopniu sprężania 10:1 i ma inną turbosprężarkę niż starsze Veloster i Elantra Sport.
Ciśnienie doładowania jest niższe niż w modelach 2013-2015 Veloster Turbo, Forte Koup, Forte5 i 2015 Elantra Sport.
Informacje te pochodzą od renomowanego tunera Hyundaia w Puerto Rico, który umieścił Konę na Dynojecie ze wszystkim w standardzie i wykonał trzy kolejne przejazdy, które dały średnio 195whp. Odczytał również pliki ECU Kony, ale nie mógł zapisać (zestroić) plików.
P.S. przejazdy zostały wykonane przy użyciu 93 oktanów.
Najlepsza odpowiedź od dealera do tej pory... Z wszystkiego, co przeczytałem i z technikami, z którymi rozmawiałem, silniki te są skonfigurowane tak, aby działały na zwykłym paliwie i NIE korzystają z paliwa premium, pozwalając na większy wyprzedzenie zapłonu. Genesis to jedyny samochód, który ma programowanie, aby korzystać z paliwa premium, pozwalając na większy wyprzedzenie zapłonu dla większej mocy. Obecnie jeżdżę na paliwie premium po raz drugi i nie zauważyłem żadnej różnicy w przebiegu ani osiągach. Wracam do zwykłego paliwa, a ponieważ kosztuje ono 1,97 dolara za galon... sprawia, że ten samochód jest przyjemniejszy. Wygląda na to, że europejskie samochody mają inne programowanie i mogą korzystać z wyższej liczby oktanowej. Ale nie amerykańskie Kona.Dealer powiedział mi, żebym jeździł na 87. Próbowałem 2 zbiorniki premium i straciłem na przebiegu.
System DTE PODNOSI TYLKO doładowanie i nic więcej, wiem to na pewno, ponieważ do nich dzwoniłem. W ten sposób wszystkie inne systemy bezpieczeństwa pozostają na miejscu od fabryki, a zbyt bogata mapa paliwa pozostaje na miejscu, DTE nie musi się martwić o wychudzenie i wysadzanie silników, jak to mogą/robią tunery ECU.Zwróć uwagę na to, ile metanolu używasz, chyba że zwiększyłeś rzeczywisty poziom doładowania. Zbyt dużo metanolu nie jest dobre dla silnika.
DTE nie podnosi poziomów doładowania, modyfikuje sygnały z czujników ciśnienia w kolektorze, ciśnienia doładowania, położenia wałka rozrządu i wtrysku paliwa po ECU. Musisz również zastosować BOV i większy intercooler. Sama woda jest w porządku, ale upewnij się, że używasz tylko wody destylowanej.
Otrzymuję 17 psi poniżej 2000 obr./min, silnik jest tak skonstruowany, aby uzyskać 195 funtów momentu obrotowego przy mniej niż 1700 obr./min... to oznacza pełne doładowanie przy tej wartości.Używam benzyny 87 bez etanolu zmieszanej z 91. Mieszam ją w proporcji 50/50 i uzyskuję naprawdę dobre zużycie paliwa. Moc jest również zawsze obecna, ponieważ powinna wynosić około 89 i mniej niż 5% etanolu.
Ponieważ etanol ma mniej energii na objętość, powinieneś uzyskać lepsze zużycie paliwa bez niego.
Mam wskaźnik skanowania, którego używam do IAT, przepustnicy i doładowania i zauważyłem, że ten silnik wytwarza mnóstwo doładowania przy średnim otwarciu przepustnicy.
Osobiście uruchamiałbym tylko 89 lub więcej w tym samochodzie, nawet jeśli nigdy nie wciskasz pedału gazu do końca. Dziś rano widziałem 17 psi przy 55% TPS i około 3500 obr./min.
Kona (Hyundai Kona) | Fuelly
Czy Twój miernik skanowania wykazał jakieś wykrywanie spalania stukowego? Jeśli nie, programowanie KONA ECU nie wykorzystuje paliwa premium..Mam miernik skanowania, którego używam do IAT, przepustnicy i doładowania i zauważyłem, że ten silnik wytwarza mnóstwo doładowania przy średnim otwarciu przepustnicy.
Osobiście uruchomiłbym tylko 89 lub więcej w tej rzeczy, nawet jeśli nigdy nie wciśniesz pedału gazu do końca. Dziś rano widziałem 17psi przy 55% TPS i około 3500 obr./min.
Kona (Hyundai Kona) | Fuelly
Jedynym powodem, dla którego tak się dzieje, jest to, że zalewają cylinder "przesadnym" stosunkiem paliwa do powietrza, aby zapobiec spalaniu stukowemu i uwzględniają nieagresywne wyprzedzenie zapłonu. Dodajmy do tego kolejne % więcej paliwa, kiedy dowiedzieli się o LSPI. Nic dziwnego, że rury wydechowe turbosprężarek DI mają w sobie sadzę, a miska olejowa jest pełna gazu.Czy Twój wskaźnik skanowania wykazał jakieś wykrywanie spalania stukowego? Jeśli nie, programowanie ECU KONA nie wykorzystuje paliwa premium..
Więc nie zobaczysz żadnych korzyści. DI ma możliwość bezpiecznego uruchamiania wysokich poziomów doładowania bez opóźniania zapłonu lub powodowania detonacji..