Pomyśleliśmy, że możemy uzyskać lepszy obraz tego, ile osób ma problemy ze skrzynią biegów Kona. Kilka wątków na ten temat, da nam to pojęcie o naszej społeczności.
Tryb sportowy podnosi obroty na biegu jałowym, co pomaga przy ruszaniu i szarpaniu na biegu jałowym. Włączenie klimatyzacji bez trybu sportowego pogarsza problem. Ostatnim razem, gdy byłem u dealera, zapytałem o to i powiedziano mi, że nie ma "formalnego" problemu ani rozwiązania dla szarpania lub zawahania na niskich obrotach.Dość często skręcałem w prawo z postoju lub w ruch uliczny, tylko po to, by dostać przerażającą pauzę. Teraz, podczas większości jazdy po mieście, włączam tryb Sport i nie mam problemu z szarpaniem na pierwszym biegu i opóźnieniem turbiny.
Brak tuningu. Cholera.... Mam problem z ustaleniem, jaką liczbę oktanową w to włożyć !!Twój reset będzie polegał na wyjęciu akumulatora na 15 minut. Jeśli chodzi o to, co widzisz, może to być sprzęgło, ponieważ widzę dokładnie to samo. Ale u mnie jest pełna przepustnica, redukcja o 2 biegi na autostradzie. Działa tak od 3 miesięcy i reset nic nie daje. Czy masz piggyback lub tuning? Czkanie i dziwne rzeczy to OKROPNA melodia DCT od Hyundaia. Powinien pojawić się tuning DCT od kogoś przyszłego lata, ponieważ Rosjanie niedawno zhakowali hasło DCT i istnieje zaszyfrowana część w późniejszym (naszym Kona) kodowaniu, którą należy się zająć. To powinno naprawić dziwne, OKROPNE kodowanie od Hyundaia w ich 7-biegowym DCT.
Ok, powiedziałbym, że jest 80% szans, że to ten cholerny kod Hyundaia, którego nigdy nie naprawili. Mój jest na pełnej przepustnicy, kiedy to widzę. Cały czas dostaję to dziwne "Myślę, że to poślizg sprzęgła, ale czy to kodowanie skrzyni biegów Hyundaia????", cały czas. Żyję z tym na co dzień. Potrzebni będą tunerzy z rynku wtórnego, aby naprawić kod dla kiepskiej inżynierii Hyundaia. 7-biegowa skrzynia DCT może działać bardzo blisko nowej 8-biegowej skrzyni DCT we wszystkich samochodach N, JEŚLI Hyundai wyda pieniądze na naprawę inżynieryjną. Jeden inżynier DCT/sprzęgła i 3 tygodnie naprawią kodowanie. Zdecydowali się tego nie robić. W rzeczywistości Hyundai wydał kilka poprawek DCT dla niektórych nowych 7-biegowych skrzyń biegów DCT / napraw sprzęgła w Veloster Turbo (non N), który mój tuner prowadził po naprawie Hyundaia i powiedział, że 7-biegowa skrzynia biegów działała jak 8-biegowa skrzynia biegów. Więc można to zrobić i zostało to zrobione, ALE Hyundai tego nie wyda. Próbowałem pracować przez mojego dealera, a główny mechanik zadzwonił do działu technicznego Hyundaia dla dealerów i zaprzeczyli jakiejkolwiek nowej naprawie kodowania. "murowanie". Dlatego zobaczysz, jak publikuję o kiepskim kodowaniu Hyundaia. MOŻNA to naprawić, Hyundai decyduje się tego nie naprawiać, ponieważ byłoby to masowe wezwanie do serwisu, a oni mają 5 miliardów dolarów wartych odbudowy silników w ciągu ostatnich 11 lat, nie wspominając o wezwaniu do serwisu akumulatorów EV o wartości kilku miliardów i wezwaniu do serwisu elektrycznego kontrolera ABS. Chłopaki, mogę wejść w problemy Hyundaia i ich problemy WSZYSTKIE związane z "wkładaniem głowy w piasek" i jak wszyscy możemy zobaczyć, inżynieria zbyt szybka i ignorowanie inżynierów testujących, którzy nigdy nie przepuściliby tych problemów, chyba że najwyższe kierownictwo wymusiłoby jego wydanie, abyśmy kupujący mogli testować i żyć z gorszą, niedokończoną inżynierią. Próbowałem przekonać Hyundaia za pośrednictwem dealera, aby sprzedał poprawkę jako wysokowydajny flash na koszt klienta. Cholera, obciąż mnie kwotą 300 dolarów za flash, po prostu chcę, żeby to BYŁO NAPRAWIONE!!!!Brak strojenia. Cholera....mam problem z ustaleniem, jaką liczbę oktanową w to włożyć !!
To po prostu dziwne. To nie jest pełna przepustnica, kiedy to robi. To jest wtedy, gdy próbuje utrzymać 70 mil na godzinę pod górę o nachyleniu 3-4%. Niewiele się dzieje - ponieważ turbosprężarka włącza się z dużym momentem obrotowym przy częściowej przepustnicy i pokonuje wzniesienie bez większego zamieszania. Nie mogę sobie wyobrazić, żeby ten silnik wytwarzał wystarczający moment obrotowy przy 2600 obr./min przy około 1/5 przepustnicy, aby obrócić sprzęgło i nie wchodzić na czerwone pole, gdy straci "przyczepność" w sprzęgle.
Ze względu na fakt, że "dogania" i obroty wracają do "normy" po kilku sekundach, myślę, że muszę to zresetować. Przy okazji... Czy wiesz, czy usunięcie kabla akumulatora zresetuje radio (Sirius XM, ustawienia wstępne itp.).
Dzięki.
Tak, w pewnym sensie. Zawsze zauważysz lekkie opóźnienie podczas ruszania, ale można się do tego przyzwyczaić. Jestem pedantyczny i nie jest to dla mnie przeszkoda. Dostaniesz DCT (przynajmniej mój 2018 w Minnesocie), kiedy ruszasz na lodzie, a obroty wzrastają zbyt szybko, wtedy odłączają skrzynię biegów (głupie, NAPRAWDĘ głupie), aż obroty spadną. Po prostu uczysz się, żeby nie wjeżdżać na autostradę z oblodzonym zakrętem bez zachowania odstępu od nadjeżdżających samochodów. Ale 2.0-litrowa skrzynia ATF common ATF też mogłaby być tak zaprogramowana, nie wiem?? Przejedź się testowo Kona DCT, jeśli w dzisiejszych czasach jakieś mają i pojeździj nią trochę. Ja osobiście nie mógłbym żyć z anemicznym silnikiem 2.0 bez turbodoładowania w żadnych okolicznościach.Czy więc mówisz, że jeśli miałbym kupić 1.6 T jako samochód codzienny itp., problemy z DCT tak naprawdę nie występują? Jak bardzo chciałbym się ścigać, nie na tym etapie mojego życia, lol
Dopiero dzisiaj dostałem telefon, potrzebuję nowej skrzyni biegów w moim Kona Ultimate 2019 30k milMyśleliśmy, że możemy uzyskać lepszy obraz tego, ile osób ma problemy ze skrzynią biegów Kona.
Kilka wątków na ten temat, to da nam pojęcie z naszej społeczności.
Co robiła twoja skrzynia biegów, że potrzebujesz nowej? Długa, szczegółowa instrukcja byłaby pomocna.Właśnie otrzymałem dzisiaj telefon, potrzebuję nowej skrzyni biegów w moim Kona Ultimate 2019 z przebiegiem 30 tys. mil![]()