Hyundai Kona Forum banner
81 - 100 of 247 Posts
Jesteśmy w Kanadzie i mamy te same problemy. Samochód dwa razy zgasł, a serwis nie mógł odtworzyć problemu w warsztacie przez 2 dni. Powiedziano nam, żeby zabrać go do domu i jeśli się to powtórzy, kazać go odholować, aby mogli sprawdzić rozładowany akumulator. Powiedziano nam, żeby używać tylko pilota do blokowania/odblokowywania samochodu i naciskać blokadę 3 razy, aby upewnić się, że wszystko jest wyłączone.
Zastanawiam się, czy po prostu dostali złą partię akumulatorów. Kazałem im objąć gwarancją ich 5-letni akumulator. Mój oryginalny akumulator nie miał żadnych oznaczeń, daty produkcji ani daty ważności. Mój nowy ma wszystko i ma 5 lat. Mają sprzęt do odczytu poboru prądu z akumulatora, gdy jest wyłączony. Wkładamy nasze piloty do toreb Faraday'a na noc, aby samochód ich nie widział i przechodził w tryb czuwania. Wyłączyłem również automatyczny wentylator w ramach klimatyzacji. Jeśli się włączy, podobno będzie działał przez 10 minut. Automatyczny ma osuszać otwory wentylacyjne po długim używaniu klimatyzacji. Wymyślili to jacyś inżynierowie

Pozdrowienia,
Jeśli chodzi o Corporate, nie wstrzymuj oddechu. Miałem Konę z 2021 roku, która znikąd weszła na obroty, a następnie zatrzymała się w ruchu ulicznym. Mówiąc krótko... spędziłem ponad 6 miesięcy między dealerem a Corporate, próbując zmusić ich do zrobienia czegoś. Ponieważ nie wygenerował 'kodu', nie chcieli nic zrobić. Miałem film z mojej kamery samochodowej pokazujący dokładnie, co się stało. Zrezygnowałem i wymieniłem ją na Konę Limited 2024.

Teraz mam to zdarzenie z zeszłej nocy, kiedy wentylator kabiny w tajemniczy sposób włączył się znacznie później po zaparkowaniu. Moja kamera samochodowa zarejestrowała to zdarzenie. Zaczynamy od nowa. Porozmawiam z moim dealerem w przyszłym tygodniu. Bądźcie czujni...:(
Gary
Mam Konę Limited AWD 2024 i uwielbiam ją. Wentylator klimatyzacji POWINIEN to robić. Przeczytaj instrukcję!!!
Wyjaśnia to i dlaczego. To. właściwie dobry pomysł.
Zawsze możesz wejść w Ustawienia i wyłączyć to. Osobiście lubię tę funkcję i NIE rozładuje ona akumulatora.
Czy ludzie w ogóle zawracają sobie głowę czytaniem instrukcji? Odkryłem tak wiele rzeczy, o których nigdy nie zdawałem sobie sprawy, że samochód by zrobił.

Mam ten sam problem z moim modelem 2024 Limited. Stwierdziłem, że wentylator kabiny działał co najmniej sześć razy. Wentylator chłodzący silnik dwa razy. Pewnego razu nie zauważyłem tego i rano miałem rozładowany akumulator. Wprowadziłem w nawyk sprawdzanie samochodu każdej nocy przed pójściem spać, aby upewnić się, że jeden z wentylatorów nie działa. Wczoraj poszedłem na zakupy do Home Depot i byłem z dala od samochodu przez około czterdzieści pięć minut. Wróciłem do samochodu i wentylator kabiny działał. Wysłałem e-mail do Hyundaia tego samego dnia i ktoś zadzwonił do mnie w ciągu trzydziestu minut. Telefon był całkowitą stratą czasu, ponieważ chcą, żebym zabrał samochód z powrotem do dealera. Włączanie się wentylatora jest przypadkowe i nieprzewidywalne. Samochód mógłby stać w salonie przez dwa miesiące bez włączania się wentylatora. Tym razem w rozmowie pojawiła się sugestia, że mogą odkupić samochód. Faktem jest, że naprawdę lubię ten samochód i nikt inny nie produkuje małego samochodu ze wszystkimi opcjami, które ma Limited. Hyundai, proszę, obudź się i przynajmniej przyznaj się do problemu i napraw go. Chodzenie do salonu to strata czasu, ponieważ powiedzą ci, że problemu nie można powtórzyć. Jeśli nie mogą go powtórzyć, to nie istnieje. Następnym razem zmarnuję swój czas i czas dealerów na bezsensowną próbę zrobienia czegoś.
Zobacz moją odpowiedź powyżej. Najwyraźniej technicy Hyundaia również nie czytają instrukcji.
W określonych warunkach wentylator jest zaprojektowany tak, aby działał po wyłączeniu samochodu i nigdy nie działa dłużej niż 30 minut.
Jednocześnie klimatyzacja przełącza się z trybu recyrkulacji, jeśli jest włączona, na tryb powietrza zewnętrznego i uruchamia wentylator z mniejszą prędkością, aby wyeliminować wilgoć, która może powodować nieprzyjemne zapachy. To nie jest losowe. To bardzo fajna cecha konstrukcyjna. Kiedy zrozumiesz tę funkcję, podziękujesz Hyundaiowi.
Czy próbowałeś również funkcji automatycznego odszraniania? Coś innego, o czym nikt nie wie. Bardzo fajna funkcja.

Czytałeś o kluczach ubezpieczeniowych rozładowujących akumulator?
To załatwi sprawę!!! Pin 4/5 w złączu OBD II to odpowiednio masa podwozia i sygnału. Pin 16 to B+ i jest zawsze aktywny.
Podłączenie klucza wymaga zasilania, więc masz to. Rozładowane akumulatory. Wyrzuć klucze. OBD II NIE ZOSTAŁ ZAPROJEKTOWANY do podłączania tego badziewia.

Twój scenariusz jest dokładnie powodem, dla którego pozbywam się mojego. Nie mogą powtórzyć problemu, a nawet jeśli by to zrobili, prawdopodobnie nie mogą go naprawić. Miałem to już u nich dwa razy i była to ogromna strata czasu. Poza tym mieszkam na wsi, a najbliższy dealer jest 40 mil stąd i nie mogę być bez niezawodnego transportu. Szkoda, bo naprawdę lubię ten samochód. Ludzie mówili mi, żebym nie kupował w pierwszym roku nowego samochodu, teraz wiem dlaczego.
Problem powtórzył się niedawno z wentylatorem. Wysłałem e-mail do Hyundaia i zadzwonili do mnie około 30 minut później. Powiedzieli mi, że eskalują moją sprawę i inny doradca zadzwonił do mnie i chciał dokumentacji. Poradzili mi, żebym umówił się na kolejne spotkanie i zrobiłem to wczoraj. Mam wizytę 18 czerwca, aby zabrać samochód z powrotem do dealera. Niestety wynik prawdopodobnie będzie taki sam, że nie znajdą nic złego w samochodzie. Marnuję swój czas i czas dealerów, ale przejdę przez formalności w celach dokumentacyjnych. Nie jestem ekspertem, ale samochód prawdopodobnie ma gdzieś uszkodzony czujnik lub jest to w programowaniu samochodu. Hyundai używa własnego systemu operacyjnego, więc błąd w kodowaniu może powodować problemy. Jeśli możesz, sprawdź swój samochód przed pójściem spać i upewnij się, że wentylator kabiny lub silnika nie działa. Zauważyłem, że działał późno w nocy co najmniej trzy razy. Aby go zresetować i wyłączyć, musisz uruchomić samochód i pozwolić systemowi się załadować. Doprowadź wyświetlacz do ekranu głównego, a następnie wyłącz samochód. To wyłącza wentylator przynajmniej do następnego razu. Powodzenia dla wszystkich zaangażowanych.

Mam ten sam problem z moim Limited 2024. Stwierdziłem, że wentylator kabiny działa co najmniej sześć razy. Wentylator chłodzący silnik dwa razy. Pewnego razu nie zauważyłem tego i rano miałem rozładowany akumulator. Wprowadziłem w nawyk sprawdzanie samochodu każdego wieczoru przed snem, aby upewnić się, że żaden z wentylatorów nie działa. Wczoraj poszedłem na zakupy do Home Depot i byłem z dala od samochodu przez około czterdzieści pięć minut. Wróciłem do samochodu i wentylator kabiny działał. Tego samego dnia wysłałem e-mail do Hyundaia i ktoś zadzwonił do mnie w ciągu trzydziestu minut. Rozmowa była całkowitą stratą czasu, ponieważ chcą, żebym zabrał samochód z powrotem do dealera. Włączanie się wentylatora jest przypadkowe i nieprzewidywalne. Samochód mógłby stać u dealera przez dwa miesiące bez włączania się wentylatora. Tym razem w rozmowie pojawiła się sugestia, że mogą odkupić samochód. Faktem jest, że naprawdę lubię ten samochód i nikt inny nie produkuje małego samochodu ze wszystkimi opcjami, jakie ma Limited. Hyundai, proszę obudź się i przynajmniej przyznaj się do problemu i napraw go. Chodzenie do dealera to strata czasu, ponieważ powiedzą ci, że problemu nie można powtórzyć. Jeśli nie mogą go powtórzyć, to nie istnieje. Następnym razem, gdy się to wydarzy, zmarnuję swój czas i czas dealerów na bezsensowną próbę zrobienia czegoś.
To nie problem. Przestań tracić czas i przeczytaj instrukcję. To funkcja o nazwie Auto Dry.
Oczywiście nigdy tego nie powtórzą. Działa w bardzo specyficznych warunkach. I nie na długo.
Może stać, aż dowiesz się, co zamarza i nigdy nie działać, dopóki te warunki nie zostaną spełnione.
Jeśli ci się to nie podoba, otwórz książkę, a powie ci, jak ją wyłączyć, a także automatyczne rozmrażanie, kolejna fajna funkcja.

Miałem problem z wentylatorem, który powrócił kilka dni temu. Wysłałem e-mail do Hyundaia i zadzwonili do mnie około 30 minut później. Powiedzieli mi, że eskalują moją sprawę i inny doradca zadzwonił do mnie i chciał dokumentacji. Poradzili mi, żebym umówił się na kolejne spotkanie i zrobiłem to wczoraj. Mam spotkanie 18 czerwca, żeby zabrać samochód z powrotem do dealera. Niestety wynik prawdopodobnie będzie taki sam, że nie znajdą nic złego w samochodzie. Marnuję swój czas i czas dealerów, ale przejdę przez formalności w celach dokumentacyjnych. Nie jestem ekspertem, ale samochód prawdopodobnie ma gdzieś uszkodzony czujnik lub jest to w programowaniu samochodu. Hyundai używa własnego systemu operacyjnego, więc błąd w kodowaniu może powodować problemy. Jeśli możesz, sprawdź swój samochód przed pójściem spać i upewnij się, że wentylator kabiny lub silnika nie działa. Zauważyłem, że działał późno w nocy co najmniej trzy razy. Aby go zresetować i wyłączyć, musisz uruchomić samochód i pozwolić systemowi się załadować. Pozwól, aby wyświetlacz przeszedł do ekranu głównego, a następnie wyłącz samochód. To wyłącza wentylator przynajmniej do następnego razu. Powodzenia wszystkim zaangażowanym.
Wyłącz "AC Auto Drying Feature".

Pozdrowienia,
Właśnie znalazłem to na innym forum Hyundaia. To może odpowiedzieć na niektóre z naszych pytań, dlaczego wentylator włącza się po wyłączeniu samochodu. Szukałem w instrukcji obsługi hasła 'auto-dry' i sprawdziłem, że jest w instrukcji. Kto by pomyślał????
Tak więc dla mnie jestem teraz mniej zmartwiony tym, że mój wentylator włącza się po zaparkowaniu samochodu. Wentylator włączył się około 30 minut po zaparkowaniu go w garażu. Mam nadzieję, że to rozwiąże niektóre problemy. Ale prawdopodobnie nie problemy z rozładowanym akumulatorem.

Klimatyzacja Auto-Dry
Funkcja automatycznego osuszania klimatyzacji
osusza wilgoć w klimatyzacji
i redukuje zapach klimatyzacji. The
silnik dmuchawy działa automatycznie
po 30 minutach od wyłączenia pojazdu.
Funkcję automatycznego osuszania klimatyzacji
można włączyć i wyłączyć, naciskając
przycisk Ų, a następnie wybierając Pojazd

Klimat > Funkcje klimatyzacji > Powietrze

Klimatyzacja Auto-Dry.
Kiedy funkcja automatycznego osuszania klimatyzacji
jest aktywowana, klimatyzacja ustawia
szybkość wentylatora na trzeci poziom,
wybiera pozycję zewnętrzną (świeżą) i
kieruje strumień powietrza na twarz.
Warunki pracy
Funkcja automatycznego osuszania klimatyzacji
działa w następujących warunkach:
• Pojazd jest wyłączany po uruchomieniu
klimatyzacji przez określony czas.
• Poziom naładowania akumulatora jest wystarczający, a
temperatura zewnętrzna jest powyżej określonego
poziomu

Gary
Wspaniale jest widzieć, że ktoś inny faktycznie czyta instrukcję. Nauczyłem się tak wiele z czytania.
Mój 2024 Kona Limited AWD jak dotąd jest świetnym małym samochodem!! Uwielbiam go.

Pewnego razu wyszedłem do garażu i odkryłem, że wentylator wciąż działał, mimo że silnik był wyłączony... Postanowiłem więc wyłączyć "AC Auto Drying Feature" jakiś czas temu, która utrzymuje wentylator w ruchu po wyłączeniu silnika, a wentylator (z wyłączonym silnikiem) od tego czasu się nie włączył... Ponieważ mieszkam w So Arizona, gdzie powietrze jest tak suche, że prawie nie ma wilgoci w powietrzu, która mogłaby się skroplić! Myślę, że ta funkcja mogła bardzo dobrze przyczynić się do rozładowanych akumulatorów zgłaszanych przez innych!
Mam to ustawione na "Włączone" w 2024 Kona Limited. Mieszkamy w miejscu o wysokiej wilgotności, więc ten wentylator działa okresowo.
Nigdy nie miałem rozładowanego akumulatora. Jeśli czujesz się bardziej komfortowo, zostaw to wyłączone. Uznanie dla Hyundaia za tworzenie wybieralnych funkcji.

Mam ustawione na „Włączone” 2024 Kona Limited. Mieszkamy w miejscu o dużej wilgotności, więc ten wentylator działa okresowo.
Nigdy nie miałem rozładowanego akumulatora. Jeśli czujesz się bardziej komfortowo, zostaw to wyłączone. Brawa dla Hyundaia za udostępnienie wybieranych funkcji.
Informuj nas na bieżąco, czy wentylatory ostatecznie rozładują Twój akumulator... Niedawno rozmawiałem z Hyundaiem i wiedzą, że ta funkcja wentylatora jest problemem i obecnie pracują nad rozwiązaniem...

Miałem problem z wentylatorem, który powtórzył się któregoś dnia. Wysłałem e-mail do Hyundaia i zadzwonili do mnie około 30 minut później. Powiedzieli mi, że eskalują moją sprawę i inny doradca zadzwonił do mnie i chciał dokumentację. Poradzili mi, żebym umówił się na kolejne spotkanie i zrobiłem to wczoraj. Mam wizytę 18 czerwca, aby zabrać samochód z powrotem do dealera. Niestety wynik będzie prawdopodobnie taki sam, że nie znajdą niczego złego w samochodzie. Marnuję swój czas i czas dealerów, ale przejdę przez formalności w celach dokumentacyjnych. Nie jestem ekspertem, ale samochód prawdopodobnie ma gdzieś uszkodzony czujnik lub jest to w programowaniu samochodu. Hyundai używa własnego systemu operacyjnego, więc błąd w kodowaniu może powodować problemy. Jeśli możesz sprawdzić swój samochód przed pójściem spać i upewnić się, że wentylator kabiny lub silnika nie działa. Zauważyłem, że działał późno w nocy co najmniej trzy razy. Aby go zresetować i wyłączyć, musisz uruchomić samochód i pozwolić systemowi się załadować. Doprowadź wyświetlacz do ekranu głównego, a następnie wyłącz samochód. To wyłącza wentylator przynajmniej do następnego razu. Powodzenia dla wszystkich zaangażowanych.

To nie problem. Przestań tracić czas i przeczytaj instrukcję. To funkcja o nazwie Auto Dry.
Oczywiście nigdy tego nie powtórzą. Działa w bardzo specyficznych warunkach. I nie na długo.
Mogą stać, aż dowiesz się, co zamarza i nigdy nie działać, dopóki te warunki nie zostaną spełnione.
Jeśli ci się to nie podoba, otwórz książkę, a dowiesz się, jak ją wyłączyć, a także automatyczne rozmrażanie, kolejną fajną funkcję.
Kiedy stwierdzam, że wentylator chłodzący silnik pracuje, czy to z powodu Auto Dry?

Miałem problem z wentylatorem, który powrócił kilka dni temu. Wysłałem e-mail do Hyundaia i zadzwonili do mnie około 30 minut później. Powiedzieli mi, że eskalują moją sprawę i inny doradca zadzwonił do mnie i chciał dokumentację. Poradzili mi, żebym umówił się na kolejne spotkanie i zrobiłem to wczoraj. Mam spotkanie 18 czerwca, aby zabrać samochód z powrotem do dealera. Niestety wynik prawdopodobnie będzie taki sam, że nie znajdą nic złego w samochodzie. Marnuję swój czas i czas dealerów, ale przejdę przez formalności dla celów dokumentacyjnych. Nie jestem ekspertem, ale samochód prawdopodobnie ma gdzieś uszkodzony czujnik lub jest to w programowaniu samochodu. Hyundai używa własnego systemu operacyjnego, więc błąd w kodowaniu może powodować problemy. Jeśli możesz, sprawdź swój samochód przed pójściem spać i upewnij się, że wentylator kabiny lub silnika nie działa. Zauważyłem, że działał późno w nocy co najmniej trzy razy. Aby go zresetować i wyłączyć, musisz uruchomić samochód i pozwolić systemowi się załadować. Pozwól, aby wyświetlacz przeszedł do ekranu głównego, a następnie wyłącz samochód. To wyłącza wentylator przynajmniej do następnego razu. Powodzenia dla wszystkich zaangażowanych.
Mam pytanie, jak często korzystasz ze startu klimatyzacji w aplikacji?

Super, że ktoś jeszcze czyta instrukcję obsługi. Nauczyłem się tak wiele z czytania.
Mój Kona Limited AWD z 2024 roku jak dotąd to świetny mały samochód!! Uwielbiam go.
Działający wentylator kabiny to funkcja w Kona Limited. W ustawieniach w menu głównym przejdź do ustawień, pojazdu, klimatyzacji i wreszcie automatycznej wentylacji. Istnieją dwa ustawienia w automatycznej wentylacji. Automatyczne osuszanie i zaplanowana wentylacja. Automatyczna wentylacja jest włączona w moim samochodzie. Druga opcja, zaplanowana wentylacja, jest wyłączona. We wtorek byłem w podróży i po powrocie do domu poszedłem do garażu około 20 minut później i wentylator kabiny działał. Działał przez około 30 minut i sam się wyłączył. Wracamy do deski kreślarskiej w kwestii poboru prądu z akumulatora. Zauważyłem, że wentylator chłodnicy silnika działał dwa razy, ale nie ostatnio. Dzięki dla TJ Moritz za edukację na temat instrukcji obsługi i wentylatora. Hyundai chce, żebym ponownie zabrał samochód do dealera i mam wizytę 18 czerwca. Samochód nie przechowuje żadnych kodów, więc nie jestem pewien, czy coś znajdą. Naprawdę lubię ten samochód i uzyskałem 36 mpg na drodze. Mam nadzieję, że Hyundai znajdzie rozwiązanie.

81 - 100 of 247 Posts